Három új törpemakifajt fedeztek fel Madagaszkáron

Három új törpemakifajt fedeztek fel a Német Főemlőskutató Intézet munkatársai Madagaszkár szigetén. Az intézet pénteki közleménye szerint ezzel 24-re növekedett az ismert törpemakifajok száma. Húsz évvel ezelőtt még csak két faj volt ismert.

1

Cheirogaleus major Madagaszkáron   Fotó: Biosphoto/Pete Oxford

Ezek az apró, éjszaka aktív majmok csak a délkelet-afrikai szigetországban élnek, életüket a területek égetéses irtása és a vadászat veszélyezteti.

A törpemakik közé tartozik a világ legkisebb főemlőse is, a csupán 30 grammos Berthe-egérmaki (Microcebus berthae), amelyet 1993-ban fedeztek fel szintén a DPZ kutatói.

A barna szőrű és feltűnően nagy szemű állatok nagyon hasonlítanak egymásra, az egyes fajokat csak genetikai eljárások segítségével lehet megkülönböztetni egymástól.

“Az egyes egyedek közötti genetikai különbségek értékeléséhez használt új, objektívebb eljárások segítségével több független bizonyítékot is találtunk arra, hogy a három törpemaki egy-egy új fajt képvisel” – mondta el Peter Kappler, a DPZ munkatársa.

A német szakértők amerikai és madagaszkári tudósokkal dolgoztak együtt a kutatás során. A csapat eredményeit a Molecular Ecology című szaklapban mutatta be. (MTI)

MEGOSZTÁS