15 hihetetlen és érdekes tény a delfinekről

Mosolygósak, barátságosak és hihetetlenül okosak – ők a delfinek, mindenki kedvenc vízi élőlényei. Íme, néhány érdekes információ ezekről az elbűvölő teremtményekről!

Delfin

1. A delfineknek megvan az a képességük, hogy hihetetlenül gyorsan regenerálódnak a különböző sérülések után: ha egy cápa beléjük mélyeszti a fogait, szinte nem is véreznek, sőt, fájdalmat sem sokat éreznek. A tudósok szerint ez a csodás ellenálló képesség a bőrük alatt található zsírrétegnek tudható be. A zsírréteg természetes organohalogéneket tartalmaz, amely antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, és lényegében antibiotikumként viselkedik.

Delfin

2. A delfinek átlagosan 14 embert támadnak meg évente.

Delfin

3. A delfinek képesek felismerni magukat a tükörben, ráadásul értékelik is azt, amit látnak.

Delfin

4. Létezik egy rendkívül ritka hibrid, a Wholphin, ami egy palackorrú delfin és egy karszárnyú bálna párzásából született. Az első feljegyzett wholphin a tokiói SeaWorldben fogságban született, de 200 nap után elpusztult. Azóta már a nyílt vizeken is láttak hibrid példányokat.

Delfin

5. Csoportokban élnek, amelyek 40 egyeddel rendelkeznek. A tagok jól ismerik egymást és közösen, jól összehangoltan vadásznak.

Delfin

6. A palackorrú delfinek neveket adnak egymásnak, és még akkor is hallgatnak rájuk, ha olyan egyed hívja őket, akit nem ismernek. “Látják” a hangot: csettintő, csattogó ultrahangok sorozatát bocsátják ki.

Delfin

7. Ellentétben a hallal, amely egyik oldalról a másikra, kígyózó mozgással halad a vízben, a delfin uszonyának váltakozó le-fel mozgatásával hajtja előre magát.

Delfin

8. A delfinek másodpercenként akár 800 irányított hangot is kibocsátanak a fejük elülső részén található képződményen keresztül, amivel képesek megérezni, ha egy nő gyermeket vár.

Delfin

9. Az állatvilágban a majmokon és a bálnákon kívül a delfin ez egyetlen állatfaj, amiről ismert, hogy öngyilkosságot követnek el. Az öngyilkossági hajlam a nőstény delfineknél jellemzőbb.

Delfin

10. A delfineknek egy légzőnyílása van, a fejük középső részén. Emlősállatként vízben élnek, de rendszeresen fel kell jönniük levegőt venni. Fajonként változó, hogy mennyi ideig tudnak a víz alatt maradni.

Delfin

11. A delfinek és a többi nagy tengeri emlősök esetében az alvás nem úgy zajlik, ahogy nálunk. Az egyik szemüket állandóan nyitva tartják, és agyuk egyik féltekéje ébren marad, hogy időnként feljöjjenek a felszínre levegőt venni, és reagálni tudjanak a veszélyre. Bár a másik agyféltekéjük alszik, az is csak alacsony hullámú alvásban van.

Delfin

12. Memóriájuk egy elefántéval vetekszik: akár 20 év távlatából is felismerik egy régi, jó barátjukat.

Delfin

13. A delfin évente egyszer szül, 10-12 hónapos vemhesség után egyetlen borjút.

Delfin

14. Értelmi képességei kiemelkedőek: gyakran hasonlítják a csimpánzokhoz, sőt az emberhez is.

Delfin

15. A delfinek ősei szárazföldi élőlények voltak, de a járásra szolgáló végtagjaik mára már elcsökevényesedtek. Bár sokáig halaknak hitték őket, valójában emlősök. A szárazföldi emlősökhöz hasonlóan tüdővel lélegeznek, utódjaikat tejjel táplálják, és a halakkal ellentétben magas és állandó a testhőmérsékletük.

Delfin