Aprócska tobzoskák – aranyos fotóválogatás a veszélyeztetett faj legkisebb képviselőiről

A tobzoskák vagy tobzoskaalakúak (Pholidota) a méhlepényes emlősök egyik rendje. A tobzoskáknak nyolc faja van, négy Ázsiában és négy Afrikában él. Ezeket a különleges állatokat a kihalás veszélye fenyegeti. Legveszélyeztetettebb a kínai vagy bengáli tobzoska és a jávai tobzoska. Ezeknek az alfajoknak a nősténye ellésenként egyetlen utódot hoz világra, miközben terhessége néhány hónaptól kezdve akár több mint egy évig is eltarthat.

TobzoskákFotó: Firdia Lisnawati

TobzoskákFotó: Michael

TobzoskákFotó: Guy Colborne

A tobzoskák azért váltak veszélyeztetetté, mivel Kínában, illetve Vietnamban előszeretettel fogyasztják ínyencfalatként a különleges állatokat. A hagyományos kínai gyógyászatban való felhasználásuk miatt megdöbbentő méreteket ölt az illegális kereskedelme. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) becslései szerint mindezek miatt a tobzoskák (Pholidota) mind a nyolc faja a kihalás szélére sodródott. A tobzoskák kihalásával egy 80 millió éves evolúciós fejlődés érne véget. A legújabb molekuláris biológiai kutatások segítségével kiderítették, hogy a csoport hol helyezkedik el az emlősök törzsfáján. A tobzoskaalakúak ma élő legközelebbi rokonai a ragadozók. A két csoport közös őse kb. 75 millió éve vált el egymástól, és egyik ágon a tobzoskák, a másikon a ragadozó emlősök csoportjai (kutyaalakúak, macskaalakúak, úszólábúak stb.) alakultak ki.

TobzoskákFotó: Niveks

TobzoskákFotó: African Pangolin Working Group

Nagy szarupikkelyek alkotta páncéljukkal a tobzoskák igen különleges állatok. Veszély esetén golyóvá gömbölyödnek, a teljes fedést biztosító szaruréteg pedig megvédi őket a támadótól. Méretük 30 és 150 centiméter között változik, súlyuk 2 és 35 kilogramm között mozog. Az éjszaka aktív emlősök főleg rovarokkal táplálkoznak, amiket hosszú, ragadós nyelvükkel szívnak fel.

TobzoskákFotó: Guy Colborne

TobzoskákFotó: Tory Braden

TobzoskákFotó: Christian Boix

TobzoskákFotó: KermitTheSnail

TobzoskákFotó: Maria Diekmann

TobzoskákFotó: African Pangolin Working Group

TobzoskákFotó: Loopdeloops

TobzoskákFotó: VOA

TobzoskákFotó: Wildlife Reserves Singapore

TobzoskákFotó: Taipei Zoo

TobzoskákFotó: Taipei Zoo

TobzoskákFotó: Taipei Zoo

TobzoskákFotó: Taipei Zoo

TobzoskákFotó: Taipei Zoo

TobzoskákFotó: Wildlife Reserves Singapore

VIDEÓ: