Aranyos tarajos sül született a Nyíregyházi Állatparkban

A hírt az állatkert osztotta meg a Facebook oldalán, ahonnan kiderült az is, hogy a most még nagyjából arasznyi kölyöknek pár órával a születése után már keményedni kezdtek a tüskéi, amik nagykorára fél méteresre is megnőhetnek.

2

Az Afrikában és Dél-Európában élő állat legfeltűnőbb sajátossága a test hát és felső oldalát borító fekete-fehér tüskék sokasága. Ezek a módosult szőrszálak igen hatásosak támadás esetén: ha az állat veszélyben érzi magát, tüskéit felmereszti, és hangosan zörgeti azokat.

3

Amennyiben a veszély nem szűnik meg, az állat a farát támadója felé fordítva hátrál. Ha a hatalmas -olykor 54 centi hosszúságú – tüskék átszúrják s megakadnak az ellenfélben, leválnak a sül bőréréről – áll a bejegyzésben.

A parkban élő négy ivarérett állat és a kölyök is éjszakai életmódot folytat. Táplálék után általában egyedül kutatnak, társaságkedvelőek is, a nappalokat mindig összebújva töltik.

4

A Nyíregyházi Állatpark sülkölyke 105 napnyi vemhesség után, szőrös-sörtés bundával jött a világra, tüskéi ekkor még nagyon puhák voltak, de néhány óra után megkeményedtek. Anyja, a testén kissé oldalt ülő csecsbimbókból szoptatja, így a kicsi nem sérti meg magát a tüskékkel.

Néhány hét elteltével az apróság már szilárd takarmányt – gumókat, gyökereket-gyümölcsöket, rovarokat – is fogyaszt majd, de anyja még ezután is hosszú hetekig szoptatja.

Fotók: Facebook/Nyíregyházi Állatpark