Hálás öleléssel búcsúzott megmentőjétől a láncon tartott csimpánz

Egy segítőkész újságírónak köszönhetően szabadult meg láncaitól egy évek óta fogságban élő csimpánz Angolában. A Namíbiában élő John Grobler a munkája kapcsán utazott a szomszédos országba, ahol felkereste Huambo városát, s az egyik parkban sétálva legnagyobb megdöbbenésére egy fához láncolt majmot vett észre.

Az újságíró, ahogy meglátta a szenvedő állatot, azonnal eldöntötte, hogy addig nem tér haza, amíg ki nem szabadítja a fiatal csimpánzt. Grobler a helyi lakosokat kérdezve megtudta, hogy a Leila nevű 4 éves csimpánz kölyökkora óta a parkban él, korábban ketrecben tartották, de azt megrongálta, ezért a gazdája egyszerűen kikötötte az egyik fához. Leilának sokszor a környéken élők adtak enni és inni, de általában számára nem megfelelő ételekkel, üdítőkkel, maradékokkal és a közeli büfék gyorsételeivel ették, sőt volt, aki sört adott neki. A magántulajdonban lévő parkban egyáltalán nem foglalkoztak az állattal, aki így egyre rosszabb állapotba került, ráadásul Grobler szerint vágások és sérülések nyomai voltak a fején és a testén.

Habár Angolában sem szabad csimpánzot háziállatként tartani, az állat kiszabadítása mégsem volt egyszerű feladat. Az újságíró azt mesélte, hogy rengeteget kellett győzködnie az illetékeseket, illetve a hatóságokat, hogy egyáltalán foglalkozzanak az üggyel és segítsenek neki a szükséges engedélyek megszerzésében. Hat hétbe telt mire John Grobler kitartásának köszönhetően sikerült elérni, hogy a hatóságok közreműködjenek, és Leila sok év elteltével végre kiszabaduljon. Az engedélyek, az útlevél, a szállítás és a vizsgálatok költségét a Wild Heart Wildlife Foundation nevű szervezet segítségével sikerült összegyűjteni, így hosszas küzdelem után végül megszabadíthatták a csimpánzt láncaitól.