Kíváncsian figyelte a túrázót a fa odvából kukucskáló hófehér hermelin

A menyétfélék családjába tartozó hermelin egy óvatos, rejtőzködő állat, mely leginkább arról nevezetes, hogy télire csodaszép, hófehér bundát ölt. Ázsia, Európa és Észak-Amerika tundráin és a mérsékelt övi erdőségeiben él, de Új-Zélandra is betelepítették. Olykor szántóföldeken is meg lehet figyelni, ahol mindig sok rágcsálóra számíthat, a hegyvidékeken pedig 3400 méter magasra hatol fel. Magyarországon ritkán fordul elő, hazánkban védett állat.

A hermelin teste igen karcsú és nyúlánk. Fejének és törzsének hossza élőhelyétől és nemtől függ: Észak-Amerikában eléri a 45 centimétert is. A hímek akár kétszer akkorák is lehetnek, mint a nőstények. Farka 8-12 centiméter hosszú, testtömege 70-245, néha 440 gramm is lehet. Kizárólag ragadozó életmódot folytat, azaz elsősorban kisebb rágcsálókat, madarakat fogyaszt, de jobb híján a rovarokra, lárvákra, vagy akár a dögevésre is ráfanyalodhat. Rendkívül technikás, ügyes vadász, s gyorsaságának köszönhetően nála nagyobb állatokat is zsákmányolhat.

özeli rokonához, a menyéthez hasonlóan a hermelin is ért hozzá, hogy kényelmessé tegye “otthonát”. Földi lyukakban, vakond- és hörcsögtanyákon, sziklahasadékokban, falrepedésekben, kőrakások alatt, fák odvában, lakatlan épületekben és száz más efféle búvóhelyen üti fel tanyáját. A nappalt rendszerint átalussza, és alkonyatkor indul portyára, de ha éhes, fényes nappal, az emberek szeme láttára is vadászik. Gyors, jellegzetesen elnyújtott ugrásokkal szalad, közben felágaskodik és figyel. Könnyeden fut és ugrik, kitűnően kúszik, és szükség esetén széles folyókat is gyorsan és biztosan úszik át.

Téli vedlése novemberben vagy decemberben kezdődik, ilyenkor az állat fekete farokhegyét leszámítva hófehér színt ölt. A fehér téli bunda először a hermelin hasán, nyakán és farka alatt kezd növekedni. Nyáron a háta gesztenyebarna; hasa és melle fehér, farka hegye fekete. Természetes ellenségei főként a baglyok, rókák, macskák de az ember is pusztítja, ugyanis értékes bundája miatt sok helyen csapdázással ritkítják számát.

Viszonylag ritkán találkozhatunk hermelinnel a természetben, pláne fehér téli bundába öltözött példánnyal. A természetjáróknak azonban olykor ilyen különleges találkozásokban is részük lehet. Az alábbi videóban megörökített, csodaszép téli bundát öltött hermelin láthatóan félénken, mégis kíváncsian figyelte a hozzá közel merészkedő túrázót egy fa odvából. A felvételt készítő Chris Cooper azt mondta, hogy a hófehér hermelin volt az eddigi legaranyosabb állat, melyet a vadonban látott.