Rendkívül ritka albínó delfint figyeltek meg Kaliforniában

Különleges és rendkívül ritka tengeri élőlényt, egy albínó delfint sikerült megörökíteni a kaliforniai Monterey-öbölben, mely a bálnalesek egyik legjobb és legnépszerűbb helyszíne. A fiatal Risso-delfint egy bálnamegfigyelésekre szakosodott vállalkozás, a Blue Ocean Whale Watch hajójáról vették észre, Moss Landing közelében. Kate Cummings természetkutató, a vállalkozás társtulajdonosa szerint a most megfigyelt albínó delfin valószínűleg azonossal azzal az egyeddel melyet 2015-ben sikerült észlelni az öbölben.

Az albínó állatoknak számos nehézséggel kell szembenézniük, ezért is jó hír, hogy a két éve megismert borjú még mindig életben van. A természetben az albinizmus nagy hátrányt jelent, mivel megfosztja az állatot természetes védőszínétől, emellett fényérzékenységet okoz, és rontja a látását. A pigmenthiányban szenvedő állatokat a ragadozók sokkal könnyebben észreveszik.

Az albínó delfint szorosan az anyja mellett úszva figyelték meg, egy népes delfincsapatban, melynek tagjai valószínűleg azért úsztak be az öbölbe, hogy ott kedvenc zsákmányukra, tintahalakra vadásszanak. A méretes delfincsapatban számos fiatal egyedet azonosítottak a kutatók.

A Risso-delfin (Grampus griseus) a sarki tengereket kivéve az egész világon elterjedt, a nyugat-európai partoknál sem ritka, mégis viszonylag keveset tudunk róla. Kisebb csapatokban élnek, rendszerint legfeljebb hatan együtt, ritkaságszámba megy, ha számuk 20 fölött van. Inkább a vándorlás során verődnek nagyobb csapatokba. A Risso-delfinek gyakran kíváncsian kiemelkednek a vízből, néhány másodpercig magasra nyújtják a fejüket, majd merész ívben alábuknak. Kizárólag tintahalakkal táplálkoznak. A testhosszuk általában 250-400 centiméter, tömegük maximum 350 kilogramm. Fejük feltűnően gömbölyded, mivel homlokuk elég meredek, „csőrük” pedig nincs. Risso-delfinek testét gyakran hosszú sebhelyek, a fajtársak fogainak nyomai borítják, ennek okáról azonban semmi pontosat nem lehet tudni. A megfigyelések szerint a Risso-delfinek családjai igen összetartóak, a Monterey-öbölben feltűnt albínó egyed is valószínűleg más példányok segítségére támaszkodhat.

MEGOSZTÁS