Rendkívül ritka, fehér koala született Ausztráliában

Rendkívül ritka kis jövevény, egy fehér koala jött a világra egy ausztráliai állatkertben, s ilyesmi rendkívül ritkán fordul elő, a nagyközönség segítségét kérte a névadáshoz az ausztrál idegenforgalmi hivatal. A világos bundájú koalabébi még januárban született a Steve Irwin által alapított Australia Zoo-ban, de csak a napokban mutatták be a látogatóknak és a sajtónak.

z intézmény állatkórházának igazgatója, Rosie Booth hangsúlyozta, hogy nem albínó állatról van szó, hanem egy olyan genetikai sajátosságról, amelyet valószínűleg anyjától, Tiától örökölt a kis koala. A kölyök barna szeme és orra is megerősíti, hogy nem pigmenthiányos egyedről van szó. Az albinizmus nélkül is fehér bunda ugyanakkor még az albínó példányoknál is ritkább a koalák körében.

A koalák bundájának színe egyébként sem egységes, a világosszürkétől a barnáig terjed a földrajzi elhelyezkedéstől függően, sőt a bunda vastagsága is különbözik az északi és a déli régiókban. A fehér koalának a vadonban kevés esélye lenne a túlélésre, mivel feltűnő színe könnyű prédává tenné természetes ellenségei számára – mondta el az állatkórház igazgatója.

Deborah Tabart, az Ausztrál Koala Alapítvány elnöke azt reméli, hogy a különleges állat a nagyközönség kedvence lesz és segít felhívni a figyelmet a fajmegőrzés fontosságára. A koalák ugyanis teljesen eltűntek Ausztrália egyes területeiről, és a queenslandi Sunshine Coast-i Egyetem kutatói szerint ha ilyen ütemben folytatódik a populációk kihalása, tíz év múlva alig marad belőlük.