A golden retrieverek csökkenő élettartamát vizsgálják

Széles körű kutatásokat folytatnak amerikai állatorvosok annak megállapítására, hogy miért rövidült drámaian az elmúlt évtizedekben a golden retrieverek élettartama, miért gyakori körükben a rák.

golden retriever

A Morris Állatalapítvány már 3000 golden retrievert vont be az első ilyen, 2012-ben elindított széles körű tanulmányba. A nonprofit szervezet szerint az állatok egészségi feltételeinek, a környezeti tényezőknek az egész országra kiterjedő vizsgálata segítséget nyújt majd más fajtáknak, sőt az embereknek is. “A kutyák daganatos betegsége a tulajdonos legnagyobb félelme” – hangoztatta David Hawort, az alapítvány elnöke, amely 25 millió dollárt fordít a kutatásokra.

golden retriever

“Az állatorvosok még nem tudnak eleget, hogy javíthassák vagy meghosszabbíthassák a retrieverek életét, de a kulcstényezők bárhol itt lehetnek körülöttünk” – mondta Michael Lappin állatorvos, akinek 19 páciense vesz részt a tanulmányban. Amikor Lappin 1972-ben végzett az egyetemen, a golden retrieverek élettartama 16-17 év volt, mára 9-10 évre csökkent.

golden retriever

A többi fajtánál szélesebb körben fordul elő náluk a csontrák, a limfóma, a vérrák. Az első vizsgálatok arról tanúskodnak, hogy az 1-5 éves kutyák 33 százalékánál lép fel bőrbetegség vagy fülgyulladás, 17 százalékuknál gyomor-bélrendszeri megbetegedés, 11 százalékuknál húgyúti problémák.

A kutyák tulajdonosai feljegyzést vezetnek mindenről: ha megváltozik az állatok étrendje, magatartása, ha más időjárási környezetbe, más időzónába, más városba utaznak, ha új gyermek érkezik a házhoz, ha valami megcsípi őket, bűzösborz spriccel rájuk vagy megesznek egy pókot.

golden retriever

Az állatorvosok eközben évente vér-, szőr- és körömmintákat vesznek, és elemzik őket abban reménykedve, találnak valamiféle közös nevezőt, korai figyelmeztető jelet arra, hogy a kutyánál rák vagy másfajta betegség fejlődhet ki. Mérik vérnyomásukat, testhőmérsékletüket, energiaszintjüket, figyelemmel kísérik étrendjüket, alvási szokásaikat és minden más tényezőt, ami magyarázatul szolgálhat a betegség kialakulására.

Az összes szövetségi államból vontak be kutyákat a tanulmányba, fele-fele arányban kant és szukát, fele ugyanabban a környezetben él, másik fele változóban.

golden retriever