Egy hónapos a franciaországi óriáspandabocs

Egy hónapos és már cumisüveg nélkül, magától iszik Franciaország első óriáspandabocsa a Loire-vidéki Saint-Aignan-sur-Cher városának állatkertjében. A Párizstól délre található intézmény nőstény óriáspandája, Huan Huan két bocsnak adott életet augusztus elején, ám az ikerpár egyik tagja röviddel világra jötte után elpusztult.

Augusztus 28-án készült fotó Huan Huanról és bocsáról. (fotó: MTI/AFP)

Az állatkert hétfőn közzétett képein az látszik, ahogyan az anyaállat magához öleli a hím bocsot. A 33,5 centiméter hosszú és 1150 grammos bocsnak már vannak fekete foltjai, nevet azonban még nem választottak neki.

A Kínából kölcsönbe kapott Huan Huan szülésekor egy kínai specialista is csatlakozott az intézmény állatorvosaihoz. A vadon élő pandák általában egy bocsot ellenek, az apró, vak utódoknak még szőrzete sincs.

Közeli felvétel a francia óriáspandabocsról inkubátorában. (fotó: MTI/AFP)

A 86 kilogrammos Huan Huan második bocsa 142,4 grammal született, 21,4 grammal volt több, mint testvére. A másodszülött erősnek és egészségesnek bizonyult, az elsőszülött azonban sokkal gyengébbnek: légzési nehézségek léptek fel nála, alig két órát élt.

Huan Huan és párja, Jüang Zi 2012-ben kerültek a francia állatkertbe, érkezésüket a Párizs és Peking közötti viszony kedvező jelének tekintették a diplomaták. A nevet Kínában választják ki, a kínai elnök felesége ugyanis a másik “keresztanya”.

A pandapár 2022-ig maradhat az állatkertben, a bocsot két- vagy hároméves korában viszik Kínába. A pandák szaporodását világszerte nagy érdeklődés övezi, hiszen már csak mintegy 1800 egyed él vadon Kínában, 400 pedig állatkertekben.

MEGOSZTÁS