Anyjuk hátán hajókáztak át a tavon a medvebocsok

Szívmelengető pillanatokat örökítettek meg alaszkai Wood-Tikchik Állami Parkban, ahol egy túrázónak nem mindennapi élményben volt része, mikor beleshetett az ott élő egyik medvecsalád életébe. Egy medvemama éppen a tavon igyekezett átkelni a bocsival, és mivel mindenképp szerette volna biztonságban tudni izgága utódait, így a hátán juttatta át őket a túloldalra. A kismedvéknek pedig láthatóan nem volt ellenükre a “csónakázás”.

A gyönyörű parkban közel 32 kilométer hosszan terül el az Aleknagik tó, melynek egyik keskenyebb szakaszán úszott át bocsaival a grizzly medve, mely az átkelés után gyorsan eltűnt a fák között kicsinyeivel. A róluk készült felvétel is bizonyítja, hogy milyen odaadással gondozzák kicsinyeiket a medvemamák, akik állandóan szemmel tartják és elszántan védelmezik bocsaikat.

Videó:

A grizzly medve valamikor Észak-Amerika egész nyugati részén honos volt. Száz éve még a nyílt prérin is előfordult, de a vadászat és az ember térhódítása a járhatatlan hegyekbe szorította vissza, olyannyira, hogy 1975-ben felvették a veszélyeztetett állatfajok vörös listájára. Ma már jóformán csak Alaszkában, Kanada Yukon tartományában és a Sziklás-hegység nemzeti parkjaiban vannak olyan kiterjedt területek, ahol nagyobb számban és szinte háborítatlanul él.

Egy átlagos grizzly közel 400 kilogrammos, marmagassága másfél méter körüli, és ha a hátsó lábaira áll, akár a 3 métert is elérheti. A kifejlett példányok naponta akár 15 kilónyi élelmet is elfogyasztanak, és ősz végére jelentős zsírpárnát halmoznak fel a téli pihenőre. Tavasz környékén szoktak megszületni a bocsok, egy anya akár 2-3 utódot is világra hozhat. A kicsik születésükkor alig nyomnak fél kilót, de egyéves korukra már 100 kiló körüli a testsúlyuk.

MEGOSZTÁS