Elképesztő vadászatot örökítettek meg – így ejti el a gyanútlan fókát az éhes jegesmedve

A BBC Earth lélegzetelállító felvételén végignézhetjük, hogyan kutatja fel kedvenc zsákmányát, és miként ejti el áldozatát a jegesmedve. Az északi sarkvidék jégmezőinek csúcsragadozója hihetetlen ügyességgel cserkészi be a jégtáblán pihenő, gyanútlan fókát, melynek sikeres elejtése létfontosságú az éhes jegesmedve túléléséhez.

Az elképesztő vadászat a BBC Earth The Hunt (A vadászat) című sorozatában látható, mely a vadászó állatok prédaejtő trükkjeit, illetve áldozataik menekülési stratégiáit mutatja be. Minden epizód a Föld más-más természetes élőhelyén játszódik, s a nézők elé tárja mindazon kihívásokat, amelyekkel a ragadozóknak és áldozataiknak szembe kell nézniük, legyen szó füves prérikről, sűrű erdőségekről, a sarkvidékekről vagy akár a nyílt óceánok világáról.

A jegesmedve szinte állandóan vándorúton van, hiszen a jégmezők nemigen szolgálnak bőséges táplálékkal, és viszonylag nagy utat kell megtenniük ahhoz, hogy táplálékukat beszerezzék. Zsákmány után kutatva akár napi 70 km-es távolságot is megtesznek. Míg sok más medvefaj étrendjén igen jelentős szerepe van a növényi eredetű táplálékoknak, addig a jegesmedve csak a sarki nyár hónapjaiban fogyaszt egy kevés zuzmót, mohát vagy bogyót, de azt is csupán étrendi kiegészítésként. Ez a hatalmas, talán lomhának tűnő állat nagyon ügyesen halászik, ha pedig vadászik, kitartóan üldözi zsákmányát, akár 40 km/óra sebességgel is tudnak futni. A kedvenc táplálékát a fókák és halak képezik, de olykor madarakat és rénszarvasokat is zsákmányul ejt, sőt a dögöt sem veti meg.

A jegesmedvének természetes ellensége jóformán nincsen. A kardszárnyú delfinen, a nagy ámbrásceten és a grönlandi cápán kívül talán csak a rozmárok hatalmas agyarai jelentenek számára veszedelmet. Kitűnő úszó, a vízben akár a tíz kilométeres sebességet is elérheti. Nyitott szemmel merül a víz alá, s ott akár két percig is kibírja levegővétel nélkül. Szaglása igen kifinomult, a fóka szagát másfél kilométeres távolságról is megérzi.